Oferte Speciale

Colaborare
 


Home » Produse » Software » Microsoft » Software OEM preinstalat

Software OEM preinstalat

Software preinstalat de producatorii de calculatoare OEM

Actualizat: 8 iunie 2007

Licentele OEM - Original Equipment Manufacturer - sunt destinate producatorilor de echipamente de calcul sau celor care asambleaza calculatoare. Acestia preinstaleaza produsele software si furnizeaza apoi calculatoarele gata pregatite pentru a fi folosite de catre utilizatorii finali.

Preturile licentelor OEM sunt in general mai scazute decat produsele FPP* , tocmai pentru ca firmele System Builder sa poata oferi la preturi convenabile calculatoare preinstalate profesional.

*FPP - sau Full Package Product - reprezinta produsul software de sine statator, asa cum poate fi acesta gasit pe rafturile magazinelor. Forma de prezentare este, de obicei, o cutie care cuprinde licenta, kitul de instalare si manualul. Un produs FPP este de obicei mai scump decat licenta acestuia in regim OEM sau prin acorduri de licentiere in volum (Open).

Microsoft Windows OEM

Microsoft recomanda tuturor utilizatorilor achizitionarea sistemului de operare Windows in regim OEM. Calculatoarele cu Windows preinstalat functioneaza imediat ce au fost achizitionate si au avantajul unui cost redus al sistemului de operare. In plus, programele de licentiere in volum ale Microsoft pornesc de la premiza ca sistemul de operare este gata instalat si licentiat; veti afla mai jos de ce.

Exista cateva aspecte specifice ale licentierii OEM de care trebuie tinut cont. Una din intrebarile cele mai frecvente aparute este:

 • De ce nu am voie sa mut licenta mea Windows OEM pe alt calculator?
  Sistemul de operare este o componenta critica in buna functionare a unui calculator. Un sistem de operare este strans legat de dispozitivele hardware ale acelui calculator. Cooperarea intima si corecta dintre sistem de operare si hardware este conditionata de prezenta driverelor si setarilor corecte, configurate de cel care instaleaza Windows pe un calculator.
  Iata de ce, firma sau persoana care instaleaza sistemul de operare pe un calculator poarta o anumita responsabilitate vis-a-vis de buna functionare.
  Aceasta responsabilitate este cuprinsa in licenta Windows OEM. Cine instaleaza sistemul de operare, trebuie sa asigure suportul acestuia pe acel calculator. Mai concret, cine desface pachetul licentei Windows OEM, va instala produsul si va asigura suportul tehnic pentru acesta. Aceasta obligatie pica, de cele mai multe ori, asupra firmei IT care a asamblat, configurat si livrat calculatorul cu Windows preinstalat.
  Mutarea licentei pe alt calculator ar obliga firma care a instalat sistemul de operare sa asigure suportul pentru o configuratie pe care nu a creat-o, cel putin potential. Cum in lume exista zeci de mii de firme care asambleaza calculatoare si preinstaleaza Windows OEM, livrand multe milioane de PC-uri, licenta Microsoft OEM trebuie sa asigure o protectie la nivel juridic si practic acestor firme.
  Acesta este motivul pentru care un produs Microsoft preinstalat OEM pe un calculator nu mai poate fi mutat, conform licentei, pe alt calculator.
 • De ce nu exista produsul standard Windows in licentierea de volum? De ce doar upgrade?
  In Open License, Open Value Subscription si toate celelalte programe de licentiere in volum Microsoft, Windows apare doar ca licenta de upgrade. Cu alte cuvinte, pe calculatoare trebuie deja sa existe o licenta standard de Windows. Cel mai adesea OEM.
  De ce doar Windows Upgrade in licentierea de volum?
  Raspunsul vine tot din aspectul tratat la intrebarea anterioara: pentru ca un sistem de operare lucreaza atat de strans cu componentele hardware ale unui calculator. Calitatea instalarii si configurarii trebuie sa fie asigurata, din principiu, de catre firma care a realizat sau asamblat calculatorul.
  In aceste conditii, Microsoft incurajeaza preinstalarea OEM a sistemului de operare Windows pe calculatoare: prin training tehnic, licentiere si comunicarea continua cu firmele IT care asambleaza si comercializeaza calculatoare.
 • Ca utilizator final, pot cumpara licente Windows OEM?
  Raspunsul scurt este DA, pentru sistemele de operare desktop. Utilizatorii finali pot cumpara licente OEM de la firme System Builder si separat, adica neinstalate pe un calculator. Nu este o practica recomandata, din motivele de natura tehnica expuse mai sus.
  Daca totusi cumparati si instalati o licenta Windows OEM, va revin unele obligatii asociate de regula unui System Builder1. Licenta Windows OEM prevede ca cine desface pachetul kitului trebuie sa instaleze software-ul, sa asigure suportul tehnic si - ATENTIE - sa lipeasca eticheta certificatului de autenticitate pe carcasa PC-ului respectiv.

  Exemplu de eticheta COA - Certificat de autenticitate
  Important

  Aplicatiile si serverele in regim OEM se pot achizitiona numai impreuna cu un calculator complet asamblat, spre deosebire de Windows.
  Nu toate produsele Microsoft sunt disponibile in regim OEM. Produsele ce nu sunt comercializate in regim OEM pot fi insa achizitionate prin licentierea de volum: Open License, Open Value Subscription etc.

Inceputul paginii


Cauta in site
Cuvinte cheie:
 
Newsletter
 
Cont Utilizator
Email:
Parola:
» Cont nou!
» Recuperare parola!
 
Consultanta IT

Oferte angajare

Memory 2008